Vermoedelijk lopen er in Zweden tussen de twee- tot driehonderd wolven, drieduizend bruine beren en 1500 lynxen rond.Dat lijkt misschien veel. Maar voor een land dat elf keer groter dan Nederland is en een van de dunst bevolkte van Europa is dat best weinig. Daarom is het nog niet zo gemakkelijk om ze te zien te krijgen.

Tegen de Europese regelgeving in wordt er in Zweden ook gejaagd op deze soorten. Weliswaar op basis van quota welke worden bepaald door tellingen en onderzoek, maar dat is toch iets wat veel mensen hier in Nederland niet zullen begrijpen. In Zweden zelf zijn regelmatig felle discussies tussen voor-en tegenstanders. Je moet je realiseren dat jagen onderdeel van het leven is voor veel Zweden en deze jagers zijn bang dat te veel roofdieren een negatief effect hebben op met name het aantal elanden en reeën. Ook zijn de boeren die vrezen voor hun vee vaak voorstander van bejaging.

Gelukkig komen steeds meer mensen tot het inzicht dat de aanwezigheid van deze schitterende dieren juist een heel positief effect kan hebben op de werkgelegenheid en het toerisme. Een groot deel van de Zweedse bevolking buiten de steden is aangewezen op de bosbouw en het boerenbedrijf. Beide sectoren staan onder druk, waardoor ook in Zweden hele buitengebieden vergrijzen en uiteindelijk ontvolken omdat de jeugd naar de grotere plaatsten trekt met meer werkgelegenheid.

Wie ooit in een gebied met wolven is geweest weet dat dat een extra sensatie geeft. Het idee dat ze verscholen tussen de bomen je aan het observeren zijn of dat je ze heel misschien kan tegen komen na de bocht in het pad of ’s nachts horen huilen, maakt dat je je omgeving nog bewuster in je opneemt.

Je zintuigen 200% gespitst om ook maar iets van hun aanwezigheid mee te krijgen. Alleen die ervaring is al een hele belevenis. De roedels die rondlopen in Zweden zijn over het algemeen klein en hebben een heel groot stuk terrein nodig om te kunnen overleven. Zoals gezegd worden ze ook bejaagd waardoor ze mensen mijden, dus de kans dat je ze zelf treft is zeer klein.

Voor veel van deze regio’s liggen er dan ook nieuwe kansen op het vlak van natuurtoerisme, omdat heel veel natuurliefhebbers graag eens oog in oog komen te staan met een eland, bever, wolf of beer. Over een voorbeeld van zo’n succesvolle nieuwe onderneming gericht op natuurbelevenissen, kun je lezen in het artikel over Marcus Eldh. Met zijn bedrijf WildSweden biedt hij excursies aan van een dagdeel tot meerdere dagen om de Zweedse wildlife en natuur van dichtbij te beleven. Zo zijn er excursies om de balts van de auerhaan te observeren, elanden te spotten, sporen van beren, lynxen en wolven te zoeken, misschien deze ook te zien en nog veel meer dieren.

Wil je zelf ook de Zweedse natuur van dichtbij beleven, oriënteer je dan eens verder. Voor een idee van de mogelijkheden in heel Zweden kun je terecht op de site van Naturens Bästa/Natures Best; een organisatie die een kwaliteitslabel toekent aan ondernemingen die zich bezig houden met ecotourisme. Op hun site tref je ondernemingen uit heel Zweden.

wildsweden2

Meer informatie en reserveren