Wie graag zeilt maar niet de tijd en/of het geld heeft er een eigen boot op na te houden gaat over het algemeen zijn heil zoeken bij verhuurbedrijven aan de Middellandse Zee. Maar ook in Nederland kun je prima terecht.

En wanneer je dan iets speciaals wilt, zoals een Engelse klassieker als een Cornish Crabber of Shrimper waar je ook mee kunt droogvallen op het wad, dan moet je zeker eens kennismaken met Waddeninzicht. Zij verhuren onder andere deze boten voor een weekend of langer. Uiteraard is aantoonbare zeilervaring vereist, maar je gaat ook geen auto huren zonder rijbewijs.

Wij kozen er voor een weekendje een Drascombe te huren. Een klein bootje waar je net met twee personen in kunt slapen. Het scheepje ziet er uit als een grote roeisloep met 2 masten. Voor ons prima, want de weersvoorspelling was goed, dus we verwachtten niet veel tijd binnen te hoeven doorbrengen. Vrijdagmiddag aangekomen in Oostmahorn maakten we kennis met de verhuurder, werd er geïnformeerd naar de zeilervaring en kort uitgelegd wat waar lag en wat de huisregels zijn.

Ik had al even van tevoren gespiekt naar de hoog- en laag watertijden omdat we het plan hadden opgevat om naar Schiermonnikoog te varen. Deze waren gunstig. De volgende dag zouden we rond elf uur de sluis bij Lauwersoog doorgaan vlak voor doodtij om met het begin van het afgaande tijd en voor ons stroom mee richting Schier te zeilen. Maar zover was het nog niet.

Het was prachtig weer en er stond een wat vlagerig windje kracht vier, dus we besloten het scheepje te leren kennen en vast naar Lauwersoog te zeilen, zodat we de volgende ochtend een beetje konden uitslapen. Een Drascombe zeilt heel gemakkelijk en het leuke is dat er een tweede mastje op staat. In meerdere opzichten handig. Je kunt dit zeiltje bijvoorbeeld ook bijzetten om de boot bij het ankeren in de wind te houden.

De windvlagen waren af en toe behoorlijk en zo kwamen we er achter dat het comfortabeler is niet het maximale uit het bootje te willen halen. Dan sloeg er geregeld buiswater naar binnen en het is toch fijn om je spullen droog te houden. Ook probeerde ik wat rekening houden met mijn bootsmaatje, want die had nog nooit gezeild dus moest het voor iedereen leuk blijven. Toch werden we er nog even op geattendeerd alert te blijven met wat je doet.

We wilden gaan ankeren en in de veronderstelling dat het anker vast wel correct aan de ankerlijn bevestigd zou zijn wierp ik deze zonder de knoop te controleren overboord. Om vervolgens na enige tijd er achter te komen dat door de deining van het water de lijn door het ankeroog was gaan slippen en we ons anker verloren waren. Dom dom dom! Gelukkig was het licht en het weer rustig, dus hebben we toen een mooi plekje aan de wal gezocht. Maar dit moet je niet gebeuren als je ’s nachts op het wad in dromenland bent. Dan kun je toch heel onplezierig wakker worden of op een totaal ander plek dan je verwachtte. Wijze les dus voor eenieder die op een vreemde boot gaat varen.

De volgende dag nog even verse garnalen gehaald bij de visafslag, toen door de sluis en koers gezet naar Schier. De reis ging zeer voorspoedig. Alleen op het laatste stuk begon de wind aan te wakkeren en moesten we het zeil reven. Dat soort dingen zijn op een Drascombe niet zonder risico, want je bewegingsruimte is beperkt en er is geen reling. Zaak dus om je zwemvest aan te hebben en jezelf te zekeren met een lifeline! Voor je het weet lig je overboord en de stroming is sterker dan je denkt.

In de haven aangekomen troffen we nog een Drascombe en twee Cornish Crabbers van “Waddeninzicht”. Altijd leuk om even de ervaringen met elkaar uit te wisselen met een Beerenburgje erbij. ’s Avonds genoten we van verse garnalen met gestoofde prei en witte wijn (zie recept) en hebben we een mooie wandeling gemaakt. Daarna bijtijds naar bed, al die zon zee en buitenlucht maakt slaperig na zo’n dag.

Na een prima nacht gemaakt te hebben zijn we zondagochtend bij opkomend tij weer vertrokken naar Lauwersoog. Het was redelijk vroeg en nog mistig, waardoor je goed op moest letten dat je geen prikken (stokken die aangeven waar de vaargeul loopt) miste. Nu steekt een Drascombe niet diep, dus mocht je vastlopen dan kun je zo overboord stappen en het afduwen naar dieper water. De terugweg ging als een speer. Zeker toen we in de grote vaargeul kwamen en bijna twee knopen stroom mee hadden. De boot schoot echt vooruit op dat moment. Geweldig om te ervaren.

We besloten gelijk door de sluis te gaan, want het zag er naar uit dat het in de loop van de dag ging onweren dus wilden we dichtbij de thuishaven zijn. Die middag hebben we nog volop genoten op het Lauwersmeer om rond half drie rozig maar met een leeg hoofd en voldaan weer aan te meren in de haven van Oostmahorn. Het was een heerlijk weekend zeker voor herhaling vatbaar. De volgende keer gaan we een week en proberen de Cornish Crabber uit!

Wil jij ook gaan varen bereid je dan goed voor. Ervaring op het wad is aan te bevelen, zaken als stroming, veiligheid op het water en dergelijke zijn van groot belang voor een veilige en dus plezierige tocht. Kijk naar hoog- en laagwatertijden en de weersvoorspelling. Vertrouw je het niet neem dan geen risico’s. Ik heb bijna mijn hele leven gezeild en heb veel ervaring opgedaan, dus weet wat ik doe en dan nog kun je fouten maken wanneer je even niet alert bent zoals je hebt gelezen.

Ik wens je een behouden vaart!

Garnalen met prei op toast

Benodigd:

  • 1 kleine  ui
  • 1 prei
  • 150gr verse Hollandse garnalen
  • kerriepoeder
  • peper zout
  • witte wijn (droge geen zoete!)
  • roomboter
  • brood om te roosteren

Snijd de ui fijn en de prei in dunne ringetjes. Zet een koekenpan op het vuur en smelt daarin een flinke klont roomboter. Voeg ui en prei toe voordat de boter begint te kleuren en bestrooi deze naar smaak met peper, zout en kerriepoeder. Heel even laten stoven tot ui glazig wordt. Dan vuur hoog, garnalen toevoegen een goed doorwarmen en dan afblussen met witte wijn. Nu nog heel even zachtjes laten stoven om de alcohol te verdampen. Eventueel voor een extra rijke smaak het vocht monteren met een klontje koude roomboter. Warm opdienen met geroosterd brood en smullen maar!

Meer informatie en reserveren?

Waddeninzicht