De kop is er af! Wij hebben een eerste artikel mogen ontvangen. Joke Damm en haar man zijn geëmigreerd naar Zweden en vertellen graag over hun ervaringen en belevenissen daar. Dank je wel Joke! Het is te vinden onder reportages en verhalen. Wie volgt?

Hallo mede-avonturiers! Mijn naam is Joke Damm, ben 69 jaar en sinds medio 2008 wonen mijn man Harm en ik in Zweden in een dorp tussen het Vänern- en Vätternmeer.  Ik heb gereageerd op de oproep, omdat het mij heel leuk lijkt om onze ervaringen op regelmatige basis te delen met de lezers van Avontuurlijk Leven.

Behalve een royale tuin hebben we honden, kippen en paarden.  Niet allemaal ineens maar in de loop van de jaren zo gekomen. Wonen op het platteland kan heel rustig zijn, maar geloof me in een nieuw land waar je niet oorspronkelijk vandaan komt beleef je altijd de nodige avonturen zowel groot als klein. Harm maakt vrijwel iedere zomer een zeetocht van enkele weken met zijn zeilboot en ik ben bijvoorbeeld begonnen met paardrijden, terwijl ik eigenlijk angst had voor paarden (waarover later meer). Ook de ogenschijnlijk simpele dingen als het onderhouden van een moestuin vraagt inventiviteit. Hierover gaat dan ook mijn eerste inzending.

(Avontuurlijk) tuinieren, …..in Zweden.

Soms is het in maart al zo warm, dat je handen jeuken om in de tuin aan de slag te gaan. Vanochtend, 29 april, kwam er echter nog een grote sneeuwbui over. Niet voorspeld, maar het voorjaar in Zweden kan dan ook heel onberekenbaar zijn. Door schade en schande wijs geworden wachtte ik dan ook met zaaien en poten tot na de ijsheiligen, half Mei. Dit jaar, ongeduldig als ik ben, heb ik toch voor het eerst iets anders uitgeprobeerd in de hoop eerder te kunnen zaaien en oogsten.

Dankzij onze paarden hebben we een grote berg paardenmest. Dit heb ik gemengd met stro in de verwachting dat door de broeiwarmte de grond sneller zal verwarmen. Onze kas is namelijk niet geïsoleerd, maar met wat geknutsel en hulp van Harm zijn er mooie broeibakken in gekomen. Daarin wilde ik het experiment starten. Een dikke laag onder in, laagje aarde er op en een extra deksel van dik plastic. De eventuele zon zou de rest moeten doen.

Aardethermometer in de grond en inderdaad zoals verwacht, al na een paar dagen zag je de temperatuur oplopen. Vol verwachting heb ik spinazie, snijsla, radijsjes. tuinbonen en Oost-Indische kers in diverse variaties gezaaid. Evenals courgette en pompoen om voor te trekken. Ondanks een aantal stevige nachtvorsten waar nog min 8 werd gemeten, kan ik de komende dagen al mijn eerste spinazie en snijsla gaan oogsten! Een geweldig resultaat voor de eerste keer. Ook kunnen de tuinbonen gaan naar buiten nu er warmer weer wordt verwacht en de aardappels mogen ook de grond in. De enige plant die het wat laat afweten zijn de pompoenen. Die dus maar opnieuw gezaaid.

Wat het allemaal gaat opleveren? Over een paar weken zullen we het weten…

PS Mocht iemand nog tips hebben voor een moestuin in een kouder klimaat, dan zijn tips altijd welkom natuurlijk! (ik sta op het forum)