Nu ik “Avontuurlijk Leven” ben gestart leek het mij voor de lezers ook een leuk item. Daarom heb ik twee weken geleden contact gezocht met Gidy van Gaans, de eigenaar, om te vragen of hij open stond voor een reportage over zijn bedrijf. Hij was meteen enthousiast en samen bedachten we dat het het leukst zou zijn om een dag mee te lopen om zo zelf te beleven wat buitenkook catering inhoudt en met de mensen doet; zo geschiedde…
Na twee tropische dagen, is het donderdag 19 mei, de afgesproken dag. De weersvoorspelling is helaas niet al te best, dus het gaat er om spannen of we het droog houden. Er is een arrangement geboekt voor 70 personen op een schitterende locatie in Sint-Michielsgestel, “De Ruwenberg”, gelegen in een bosrijke omgeving. Tevens is de bedoeling dat er een aantal gasten een kookworkshop gaan volgen. Een flinke klus dus.
Om drie uur aangekomen is Gidy met zijn team al begonnen om alles op te bouwen.
Ik maak even kort kennis met Gidy en de andere teamgenoten Ju-Jing, Yvette en Jeroen.
Natuurlijk is er geen officiële “buitenkookopleiding”, dus iedereen heeft een volledig andere achtergrond zoals lerares, officemanager, of medewerker bij Dienst Landelijk Gebied.
Ik ben zelf ook van vele markten thuis en heb onder andere een hotelschool achtergrond met flink wat horeca ervaring. Omdat ik daar nog steeds affiniteit mee heb, had ik Gidy gevraagd mij in te zetten als medewerker om alles van dichtbij te kunnen ervaren. Zo gezegd zo gedaan en na de introductie wordt er dan ook hard gewerkt door ons om alles op tijd voorbereid te hebben.
Het evenement betreft een groot personeelsfeest en wij zijn niet de enige partij die geboekt is. Er staat een tent voor muzikanten die optreden en er is een grote eettent, of beter gezegd “eettarp”, opgezet om onder te kunnen eten en drinken mocht het toch gaan regenen. Verder staat er o.a. een espressobar en is er een zitje van strobalen gemaakt rondom een haardvuur.
Al werkend en pratend kom ik er achter dat geen van de mensen het ervaart als werk, maar als een fantastische manier om bezig te zijn met waar je passie ligt. Heerlijk eten bereiden en buiten actief zijn. Je bent lekker aan het vuurtjes stoken en je wordt er ook nog voor betaald. Hoe mooi kan het leven zijn!?
Natuurlijk is het niet altijd “hosanna in de gloria”; soms zit het weer tegen, kom je vast te staan in het verkeer en kom je door overmacht niet op de plaats van bestemming of mislukken er dingetjes. Maar omdat de gasten zelf ook heel ontspannen raken van de sfeer, kan er veel in goede harmonie worden opgelost.
Ondertussen komen de eerste mensen voor de workshop aan en zij gaan met Jeroen aan de slag met deeg, lekkere vullingen en houtskoolvuur om lekkere hapjes te gaan bereiden. Het wordt een improvisatie op een bestaand gerecht en alles wordt met smaak opgegeten door de deelnemers en de mensen die toekijken. Langzamerhand merk je dat de concentratie wat verhoogd wordt bij de teamgenoten en de bedrijvigheid neemt toe. We werken toe naar de opening van het buffet en dan is het belangrijk dat alles gereed staat om op te dienen.