Al geruime tijd volg ik de berichtjes op Facebook van Atelier de Beleving, een bedrijf gespecialiseerd in “buitenkook catering”. In eerste instantie omdat ik zelf tijdens de vakanties er ook van hou om te experimenteren met koken op een houtvuur.

Nu ik “Avontuurlijk Leven” ben gestart leek het mij voor de lezers ook een leuk item. Daarom heb ik twee weken geleden contact gezocht met Gidy van Gaans, de eigenaar, om te vragen of hij open stond voor een reportage over zijn bedrijf. Hij was meteen enthousiast en samen bedachten we dat het het leukst zou zijn om een dag mee te lopen om zo zelf te beleven wat buitenkook catering inhoudt en met de mensen doet; zo geschiedde…

Na twee tropische dagen, is het donderdag 19 mei, de afgesproken dag. De weersvoorspelling is helaas niet al te best, dus het gaat er om spannen of we het droog houden. Er is een arrangement geboekt voor 70 personen op een schitterende locatie in Sint-Michielsgestel, “De Ruwenberg”, gelegen in een bosrijke omgeving. Tevens is de bedoeling dat er een aantal gasten een kookworkshop gaan volgen. Een flinke klus dus.

Om drie uur aangekomen is Gidy met zijn team al begonnen om alles op te bouwen.
Ik maak even kort kennis met Gidy en de andere teamgenoten Ju-Jing, Yvette en Jeroen.
Natuurlijk is er geen officiële “buitenkookopleiding”, dus iedereen heeft een volledig andere achtergrond zoals lerares, officemanager, of medewerker bij Dienst Landelijk Gebied.

Ik ben zelf ook van vele markten thuis en heb onder andere een hotelschool achtergrond met flink wat horeca ervaring. Omdat ik daar nog steeds affiniteit mee heb, had ik Gidy gevraagd mij in te zetten als medewerker om alles van dichtbij te kunnen ervaren. Zo gezegd zo gedaan en na de introductie wordt er dan ook hard gewerkt door ons om alles op tijd voorbereid te hebben.

Het evenement betreft een groot personeelsfeest en wij zijn niet de enige partij die geboekt is. Er staat een tent voor muzikanten die optreden en er is een grote eettent, of beter gezegd “eettarp”, opgezet om onder te kunnen eten en drinken mocht het toch gaan regenen. Verder staat er o.a. een espressobar en is er een zitje van strobalen gemaakt rondom een haardvuur.

Al werkend en pratend kom ik er achter dat geen van de mensen het ervaart als werk, maar als een fantastische manier om bezig te zijn met waar je passie ligt. Heerlijk eten bereiden en buiten actief zijn. Je bent lekker aan het vuurtjes stoken en je wordt er ook nog voor betaald. Hoe mooi kan het leven zijn!?

Natuurlijk is het niet altijd “hosanna in de gloria”; soms zit het weer tegen, kom je vast te staan in het verkeer en kom je door overmacht niet op de plaats van bestemming of mislukken er dingetjes. Maar omdat de gasten zelf ook heel ontspannen raken van de sfeer, kan er veel in goede harmonie worden opgelost.

Ondertussen komen de eerste mensen voor de workshop aan en zij gaan met Jeroen aan de slag met deeg, lekkere vullingen en houtskoolvuur om lekkere hapjes te gaan bereiden. Het wordt een improvisatie op een bestaand gerecht en alles wordt met smaak opgegeten door de deelnemers en de mensen die toekijken. Langzamerhand merk je dat de concentratie wat verhoogd wordt bij de teamgenoten en de bedrijvigheid neemt toe. We werken toe naar de opening van het buffet en dan is het belangrijk dat alles gereed staat om op te dienen.

Alle gerechten worden bereid boven kolen of houtvuur. Daarbij wordt gebruik gemaakt van tajines, hooikisten, barbecues, Dutch ovens, rookovens en kookketels. Soms wordt er zelfs eten bereid in een grondoven. Een gat in de grond waarin een vuur wordt gestookt en soms ook stenen worden verhit, waarin een groot stuk goed ingepakt gebraad en vaak ook knolgewassen worden gelegd nadat de vlammen zijn gedoofd. Vervolgens wordt het gat weer bedekt en na enige tijd heeft de warmte alle etenswaar gegaard waarna het weer geopend wordt. Een bewerkelijke maar wel heel avontuurlijke en smakelijke manier van slow cooking, die ervoor zorgt dat alle aroma’s behouden blijven. Voor vandaag staat dit niet op het menu en dat is maar goed ook, want we hebben het zo al druk genoeg. Uiteraard zijn er naast de vlees en visgerechten ook verschillende smakelijke vers bereidde salades en een heerlijk nagerecht.

Ondertussen druppelen er steeds meer gasten het terrein op en werpen nieuwsgierige blikken op wat wij allemaal aan het doen zijn. Ik merk dat door de ontspannen “vakantiesfeer” iedereen in een opperbeste stemming raakt en enthousiast vragen stelt over gerechten en bereidingswijzen.

Dan is het tijd voor het diner en Gidy wordt gevraagd om toelichting te geven op het menu van vanavond. Gestart wordt met een cranberry/paprika – of Perzische uiensoep, waarna de hoofdgang volgt met warmgerookte zalm, verschillende tajinegerechten met rund- en lamsvlees, op houtskool gegrilde gemarineerde kippendijen en diverse salades, afgesloten wordt er met hangop en gebakken ananas. De sfeer is buitengewoon gezellig, alles vindt gretig aftrek er is fijne muziek en de gasten zijn vol lof over het eten.

Wanneer de laatste kleine gaatjes worden gevuld door de gasten, is het ook voor ons tijd om even wat te eten. Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar hoe het allemaal smaakt en heb zoveel mogelijk geproefd. Het is heerlijk! Nu merk ik pas dat we best lang en hard gewerkt hebben. De dag is omgevlogen en dankzij de goede klik met het team en de ontspannen sfeer is het alweer half tien geworden. Tijd voor mij om afscheid te nemen. Ik bedank Gidy en zijn team voor de warme ontvangst en openheid en ontvang als dank voor mijn hulp een heerlijke fles wijn. Voldaan en met zere voeten maar een heel tevreden gevoel rijd ik naar huis, met de overtuiging dat we elkaar in de toekomst vast nog vaker gaan zien. Het was met recht een beleving met hoofdletter B.

OVER ATELIER DE BELEVING

Atelier de Beleving bestaat ondertussen bijna zes jaar en is gestart door Gidy van Gaans.
Hoewel Gidy geen horeca achtergrond heeft is hij wel van jongs af aan geïnteresseerd in het buitenleven in de breedste zin des woords. Slow food, koken, mensen samen brengen, zijn gezin en zijn moestuin zijn Gidy’s passies. Wil je echt iets bijzonders voor je bedrijfsfeest, bruiloft, familiedag of festival dan moet je zeker contact opnemen. Voor een nog uitgebreidere impressie en contactgegevens bezoek de site: http://www.atelierdebeleving.nl

Recept

Perzische uiensoep

  • Flinke scheut olijfolie
  • 8 uien
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels fenegriek
  • 2 theelepels munt
  • 4 eetlepels bloem
  • 1,5 liter kippen- of groentebouillon
  • 3 kaneelstokjes
  • sap van twee citroenen
  • peterselie

Snijd de ui in tweeën en vervolgens in dunne plakjes. Verhit de olie en fruit de uien aan met een beetje gemalen zwarte peper voor ongeveer 15 minuten.

Voeg alle kruiden, specerijen en bloem toe en bak dit een paar minuten mee. Pas opdat de bloem niet verbrandt!

Voeg de bouillon toe. Eerst ongeveer een halve liter, terwijl je goed blijft roeren om de bloemgoed op te nemen in het vocht.

Vervolgens de rest van de bouillon toevoegen en 30 minuten op getemperd vuur laten doorwarmen.

De soep proeven en indien nodig op smaak brengen met wat zout.

Voeg vlak voor het opdienen de sap van de citroenen toe.

Schep de soep in kommen of borden en garneer met de peterselie.