Geloof het of niet, maar het gebouw op de grote foto is met stro gebouwd en stamt uit 1938! …

De geschiedenis van strobalen huizen
Bouwen met strobalen is ontstaan in de Midden-Amerikaanse staat Nebraska. Op het platteland was het de gewoonte om de geperste strobalen te stapelen zodat een schuilplaats ontstond waar men kon schuilen tegen wind en regen. Toen men ontdekte dat deze schuilplaatsen bijzonder aangenaam waren qua temperatuur en perfect bleken te beschermen tegen de elementen, ontstond het idee om een woning te bouwen met strobalen.

De eerste strobaal constructie is waarschijnlijk ontstaan in Bayard Nebraska in 1896. Dit was een simpel schoolgebouwtje met 1 lokaal en een grasdak. De manier van bouwen waarbij de strobalen als zelf dragende wand worden gebruikt, wordt tegenwoordig de “Nebraska-style” genoemd.

Als bij een woning het dak gedragen wordt door kolommen of wanden en de stro puur als isolatie wordt gebruikt, wordt dit “post and beam” genoemd. Het eerste huis met een “post and beam” constructie is gebouwd in Alabama in 1936.

De populariteit van strobalen als bouwmateriaal verdween na de Tweede Wereldoorlog omdat ander bouwmateriaal zoals hout en synthetisch gefabriceerde isolatie materialen beter beschikbaar waren. Door de energie crisis van de jaren ’70 kreeg men echter weer interesse in stro als bouw- en isolatiemateriaal. Stro wordt niet alleen gebruikt voor woonhuizen. In het westen van Canada is rond 1950 een kerk gebouwd die nog steeds te bezichtigen valt. In 2000 is in Noord Amerika het eerste commerciële gebouw met vergunning opgericht en in 2002 werd in Nederland op de Floriade een conferentieruimte voor de Rabobank gebouwd.

p102_Gaanderen 1

Voordelen:

  • Strobalen zijn een restproduct uit de landbouw. Het is daarom ruim voor handen en goedkoop.
  • Stro is een 100% biologisch materiaal.
  • Een wand van stro is vrij van giftige stoffen.
  • De energie die nodig is voor winning, bewerking en transport van stro is zeer gering.
  • De verwerking tot wanden is eenvoudig en veilig. Strobalenbouw is hierdoor zeer geschikt voor zelfbouw.
  • Afhankelijk van het ontwerp is het mogelijk snel te bouwen. De aard van de afwerking en detaillering bepalen de benodigde hoeveelheid arbeid en daarmee in grote mate de kosten.
  • De warmte-isolatie is uitstekend (Rc>6m2K/W).
  • De akoestische eigenschappen zijn goed (Rw 55 dBA).
  • De bepleisterde strobalen zijn uitstekend brandwerend (>B90). (Tijdens de bouw moet er echter wel voorzichtig worden omgegaan met open vuur)
  • Bij sloop komen geen schadelijke stoffen vrij en blijven er alleen makkelijk te verwerken of herbruikbare grondstoffen over.

In Nederland bevindt het bouwen met strobalen zich nog in een begin fase. Hoewel de huidige sterke opkomst van strobouw van zeer recente datum is, is de techniek van bouwen met strobalen al op een stevige basis gegrond. Hierbij heeft het internet, door een snelle uitwisseling van ervaringen een onmisbare rol gespeeld.

Gemeenten en bouwaanvragen
Indien voldoende aandacht aan de technische aspecten is besteed bij de bouwaanvraag voor een strobouw project dan verloopt deze meestal zonder al te grote problemen. Het is essentieel om tijdens het gehele proces van de bouwaanvraag te blijven beseffen dat een bouwtoezichtambtenaar in principe wil helpen om er voor te zorgen dat je huis een goed huis wordt met een lange levensduur.

p133_2015 Megchelen stroleem5_800x513

Als je aan kunt tonen dat daar goed over is nagedacht en dat je je goed hebt voorbereid dan verloopt het overleg vruchtbaar en voorspoedig. Het loont, ongeacht het aantal boeken dat je gelezen hebt, om een ervaren strobouwer te raadplegen om op zijn minst je plannen door te praten, hoe eerder, hoe beter.

Strobouw wordt in het algemeen door gemeenten met open armen ontvangen. Voor ‘duurzaam bouwen’ zijn tal van stimuleringsmaatregelen getroffen waaronder subsidies. Tot nu toe zijn vrijwel alle bouwaanvragen voor strobouw projecten gehonoreerd. Dit betekent echter niet dat zomaar iedere bouwaanvraag voor strobouw wordt gegund. Het is dan ook van groot belang dat een bouwaanvraag goed wordt voorbereid.

Strobouw Nederland
Strobouw Nederland is een permanente projectgroep van de Stichting Viba Expo (SVE) en opgericht in 2003 door pioniers als Rene Dalmeijer, Martin Oehlmann, Rob Kaptein en Jan Steenks.

De projectgroep zorgt, in het kort, voor advies, projectondersteuning, voorlichting, promotie, stimulatie en enthousiasmering van bouwen met strobalen. Daarnaast hebben ze een bijzonder groot netwerk van contacten zodat we op elke vraag een antwoord hebben. Strobouw Nederland is hiermee het aanspreekpunt voor eenieder die geïnteresseerd is in strobouw en gaat in de toekomst een steeds groter wordende rol spelen in de bouwwereld.

(bron: “Bouwen met strobalen” door Ir.Michel Post )

Meer informatie:

Strobouw Nederland

p119_Halle 3